Vad innebär estetisk tandvård?

När vi pratar om estetiska behandlingar syftar vi på ingrepp som förbättrar ditt utseende, inte nödvändigtvis din hälsa. Vi skulle kunna argumentera för att begreppet estetik är ganska brett, och skiljer sig från kosmetik.

Förvisso används orden ofta som synonymer, men kosmetik handlar om att skapa en onaturlig skönhet. Estetik däremot, kan även betyda att återskapa ett slags normalvärde. En tandställning är till exempel en estetisk behandling, om den inte fyller någon annan funktion än att få dina tänder att se ut på ett visst sätt. Det betyder förstås inte att den är onödig.

Mitt emellan hälsa och skönhet

Ibland kan våra begrepp bli lite luddiga. För att återkoppla till exemplet om tandställningar kan något vara absolut livsnödvändigt för en person men endast estetiskt för en annan. Vi kan dock enas om ett antal behandlingar som utan undantag räknas som estetiska sådana. Du känner säkert till tandblekning som är långt ifrån livräddande, men vi kan ändå ha förståelse för att patienten mår dåligt över sina ovanligt missfärgade tänder. Några andra behandlingar är kronförlängningar, skalfasader och papillgeneration.

Du kan även välja en lite ”snällare” behandling, nämligen att träffa en tandhygienist. Även det är en estetisk behandling. I den här texten har vi bara gett dig ett axplock. Läs mer online.