Viktigt med energipåfyllning och återhämtning efter träning

Kroppen är i stort behov av näring efter träning för att den ska orka bygga upp och återhämta sig. Det är bra att få i sig snabba kolhydrater, fett och proteiner och därför är återhämtningen lika viktig som självaste träningen. Utan återhämtning kan träningen bli ohälsosam och nedbrytande istället.

Träning bryter ner våra muskler ner och vi förbränner energi samt vårt blodsocker sjunker. Det bidrar också till att immunförsvaret då sjunker. Du kan därför bli extra mottaglig mot sjukdomar. Men när du vilar byggs musklerna upp igen och blir därefter starkare. Ta gärna hjälp av de olika massageutrustningar som finns.

Stress

Även stress påverkar din återhämtning negativt. Kolhydrater kan få ner dina stressnivåer, eftersom de lugnar ner det centrala nervsystemet och till slut påbörjar reparationen i kroppen. Den mentala återhämtningen handlar däremot mer om ett tanke- och förhållningssätt. Det vill säga att du borde träna kravlöst.

Mat vid träning

Därför är det viktigt att äta rätt, det påverkar dig både fysiskt och psykiskt. Ät gärna något innan träning också. Har du inte tid att äta efter träningen finns det färdiga drycker att köpa som är anpassade för just återhämtningen. De innehåller de viktigaste näringsämnena som du behöver. Dryckerna går att köpa drycker i matbutiken eller handla online i hälsokostbutiker.