Vackra fötter

Det må inte vara barfotasäsong men det betyder inte att du ska åsidosätta dina fötter. De bär dig dagarna i ända och behöver skötsel och omvårdnad för att må bra. Och den stora fördelen är att fötter som mår bra, ser bra ut också!

Naglar

Gula tånaglar är ett tecken på fotsvamp som behöver behandlas. Det finns receptfria medel på Apoteket, ett slags nagellack som du använder på tånaglarna. Dock är behandlingstiden lång, cirka tolv månader, för att vara säker på att all svamp är död.

För att undvika att få fot- eller nagelsvamp ska du ta hand om alla små sår du får på fötterna. Svamp trivs i varm och fuktig miljö, om du har mycket fotsvett behöver du tvätta fötterna varje dag och kan med fördel gå barfota hemma.

Fotkräm

Fötternas undersida är ofta hård, det är en uppbyggnad av döda hudlager och belastning som gör att fotsulorna får förhårdnader. Trånga och dåliga skor i kombination med mycket rörelser ger förhårdnader likt dem du får på fingrarna när du spelar stränginstrument. Problemet är dock att om du aldrig ta bort förhårdnaderna kommer det att fortsätta byggas på tills du får en liktorn, vilket är när huden börja trycka inåt istället för utåt. Det gör väldigt ont och kräver ett större ingrepp att åtgärda.

Ta för vana att använda en fet fotkräm till fötterna som är till för att motverka förhårdnader och sprickor som du smörjer med varje kväll. Emellanåt ska du gärna fila bort så mycket du kan när fötterna fortfarande är blöt efter bad eller dusch.