Skönt och avkopplande med bastu

Det finns en hel del som tycker det är skönt och avkopplande med bastu. Det är något med värmen som gör att våra kroppar trivs och det finns många fördelar med att bada bastu. Nu kanske inte alla har tillgång till bastu men då kan man bygga en egen.

Antingen så väljer man att bygga en bastu i sitt hus om det finns plats för detta. Eller så väljer man att bygga en bastu på sin tomt och en byggnad som angränsar till huset. Bor man vid en sjö så kanske en bastuflotte kan vara ett alternativ. Denna kan under vintertid ligga fastfrusen vid land och under våren, sommaren och långt in på hösten så kan man åka ut med sin flotte och bada bastu. Uppfriskande att hoppa direkt i sjön efter bastubadet.

Att det finns fördelar med att basta är det nog ingen som har invändningar mot. Vi ska ändå ge er de vanligaste argumenten till bastubad. Att basta stärker ditt immunförsvar då kroppen producerar vita blodkroppar då man sitter i en bastu. Vita blodkroppar minskar infektioner i kroppen och man bli mindre sjuk. Då du svettas så lämnar en massa slaggprodukter din kropp med din svett. Det är en rejäl detoxkur och det är till fördel att fylla på vätskeförrådet med vatten efter ett bastubad.

Det är också skönt för dina muskler och leder med värmen i en bastu. Om du tränat och tar en bastu så kan du snabbar återhämta dig efter din träning. Men du får också mer ork av att basta. Din tolerans mot värme kommer succesivt att öka vilket gör att du kommer orka med mer träning. Det kan även ske en viss viktnedgång med bastandet. Din ämnesomsättning ökar i samband med att du sitter i bastun, likaväl som när du tränar. Om du har problem med din nacke, rygg eller andra stela leder så gör värmen dig gott och mjukar upp din kropp.