Muskler och leder

Smärta i rygg, muskler och leder är det förmodligen ingen av oss som kommer att komma undan att någonsin under våra liv råka ut för, däremot finns sätt att förebygga och bli av med smärta.

Vi fortsätter på spåret hälsa och tar idag upp lite om bekymmer med kroppens muskler och leder. Inledningsvis så tänkte vi ge några snabba enkla tips på hur du kan förebygga problem med muskler och leder, därefter berätta om en glädjande nyhet för alla fotbollsspelare.

Leder – så fungerar de

Skelettets ben hålls ihop med hjälp av olika former av leder. De gör att benen kan röra sig och att därför armar, händer, fingrar, ben, fötter, tår och övriga delar av kroppen kan röra sig. I en led är ofta den ena yta rundad och kallas ledhuvud, medan den andra är urgröpt och kallas ledpanna. För att de ska glida behövs smörjmedel, därför är båpde ledhuvud och ledpanna täckta med ett lager av brosk. För att ge ytterligare smörjning finns mellan ledpannan och ledhuvud ledvätska, vilken är viktig dels för att den minskar friktionen, men också för att den förser brosket med näring och syre.

Typer av leder
  • Gångjärnsleder. Leder som kan röra sig på samma sätt som ett gångjärn. Exempel: fingrar, tår, armbågsled.
  • Kulleder kan röras åt alla håll, ungefär som en joystick. Exempel: axelleden och höftleden.
  • Tvåaxlade leder kan röras i två vinkelräta plan. Exempel. handled.
  • Vridleder är ganska ovanliga, men finns till exempel i underarmen, mellan armbågsbenet och strålbenet. En sådan led rör sig ungefär som ett rör instoppat i ett annat rör.

Motverka ledvär

Det finns många olika orsaker till att man får ont i lederna, det kan vara tillfälligt på grund av en enkel förkylning, ledförändringar på grund av åldrande och det kan bero på att man har någon ledsjukdom så som artros, gikt eller ledgångsreumatism. Lederna gör att vi kan röra oss en skada eller infektion på en led kan göra att vi känner oss mycket sjuka. I de allra flesta fall så handlar det bara om en tillfällig problematik.

För att undvika ledvärk så finns det lite olika saker som kan påverka. I allmänhet så säger man att motion bidrar till att motverka ledvärk och stärka både muskler och leder. Det minskar dessutom ofta smärtan Att motionera motverkar också övervikt, vilket är en stor bov i dramat eftersom hög vikt inte på något sätt är bra för höfter, knän och fotleder. Faktum är att motion även hjälper mot smärtan man får vid ledsjukdomar som reumatism.

Nytt knäligament upptäckt

Som ni kanske vet så kan man även få bukt med sin smärta genom att besöka en naprapat. En naprapats jobb är att behandla muskler och leder med olika metoder. En svensk aktör på marknaden är Naprapatiska. Anledningen att vi tar upp dem beror på det vi nämnde inledningsvis. Man skriver nämligen i sin blogg om upptäckten av ett nytt ligament i knät, ett ligament som verkar ha stor betydelse hos de som har skador på främre korsbandet – något som är mycket vanligt bland fotbollsspelare.

Detta är ett stort genombrott, inte bara för att man upptäckt en ny beståndsdel i kartläggningen av den mänskliga anatomin, utan även för att man kan komma att behandla personer med nämnda skador på ett bättre sätt. Efterföljande forskning har visat att de som råkar ut för korsbandsskador de facto ofta har en skada på ALL-ligamentet, som det kallas, och detta ligger till grund för korsbandsskadan.