Matens skönhetskraft

Vi lever i ett samhälle där det konstant skrivs om hälsa, diet och träning. Samtidigt verkar det som att de flestas motivation till hälsosamma förändringar inte ligger i hälsosammare liv, det ligger i jakten på att bli vackrare.

Titta till att börja med på tidningsrubrikerna. Det brukar inte vara såhär blir du piggare på morgonen eller såhär lever du några extra år. Det är alltid ”så går du ner i vikt till badsäsongen” eller ”den nya dieten som får kilona att rasa”. Detta behöver inte vara dåligt, det är bra att det i alla fall finns någon motivation bakom hälsosamma beteenden. Det viktiga är att vi i alla fall inser detta och tar vara på det.

Huden

Det finns faktiskt så mycket mer vi kan göra för att förbättra vårat utseende än att gå ner ett par kilo. En hemlighet är till exempel färgämnena karotenoider som finns i grönsaker och frukt. Dessa färgämnen tas upp i våran kropp och hamnar i vår hud. Detta gör att vi får en bättre nyans i huden utan att ens behöva sola, som en ätbar brun utan sol. Forskare har testat detta och det visade sig att en testgrupp ansågs vara mer attraktiva än innan efter de hade ätit frukt i en månad. Om detta inte får dig att vilja äta mer grönsaker så vet jag inte vad som kan få dig att göra det.

Håret

Håret kan också förbättras genom rätt mat. Proteinrik och varierad kost med rätt vitaminer och mineraler. Förändringar i huden kan gå ganska snabbt, med håret är det lite annorlunda då det endast är nytillväxt hår som får ta del av dina nya kostvanor. Exempel på bra mat för håret är ostron, ägg, sötpotatis och lax.

Att hålla en tillräckligt balanserad diet för att få allt man behöver kan vara svårt, som tur är finns det kosttillskott som kan komplettera din vanliga diet. Swiss clinic tillverkar till exempel kosttillskott just för skönhet, till exempel för att förbättra håret.

Med allt detta i tankarna kan du börja leva ett hälsosammare liv, för att du vill se bra ut.