Håravfall

Det bloggas mycket om skönhet. Många kvinnor och män är intresserade av att prova det senaste och vill dela med sig om sina tips om hur man tar hand om sitt hår som bäst.Men sedan finns det även de som bloggar om de mörkare sidorna av att bo i en väldigt utseendefixerad värld. Just när ens vackra svall blir allt tunnare.

Sjukdom

Många som förlorar håret gör det på grund av en sjukdom. Det behöver inte alltid handla om cancer och cellgiftsbehandlingar heller.En sjukdom som drabbar ett flertal i Sverige är Alopecia Aretata som har att göra med autoimmuna sjukdomar. Det får en att sakta tappa allt mer och mer hår tills man inte har något kvar. Man tappar även kroppshår, ögonfransar och ögonbryn. Det kan kännas väldigt tyngt att förlora håret och allt hår i ansiktet. Som kompensation väljer många att skaffa en snygg peruk. Även om man inte skäms för sin sjukdom kan det kännas skönt att inte har främlingar som stirrar på en varje gång man lämnar hemmet. Och peruker ger en även mer valfrihet i form av färg och frisyrer som man inte får med sitt vanliga hår.Numera kan man även tatuera in ögonbryn som ser i princip ut som riktiga hårstrån. Kruxet är så klart att det bleknar om man inte kommer tillbaka och fyller i dem.

Stress

En annan sak som kan få en att tappa håret är genom stress. Turen är att allt hår brukar växa tillbaka när man lugnar ner sig och lär sig att komma ur de stressiga situationer. Men under tiden kan man även här använda sig av hårförlängning eller peruk för att inte tappa självförtroende och istället stressa upp sig över det.Ärftligt håravfall kan man försöka motverka med läkemedel, oftast receptfria, men det går inte att göra mer. Läkemedel har även bara en begränsad effekt och ger inget långvarigt skydd. De slutar fungera och motverka håravfallet så fort man slutar ta det. Här kan man antingen acceptera sina gener eller försöka dölja det.