Fothälsa

Hälsa, skönhet, muskelvärk, ledvärk och sluta röka. De är samtliga ämnen som vi hittills har haft uppe på tapeten här på sidan – ganska vanliga ämnen att ta upp i ämnen om hälsa och fysiskt mående. Nu sänker vi blicken lite.

Sänker blicken med betydelsen att vi tar en titt nedåt mot fötterna. Vill ni såga oss vid fotknölarna för den något tvivelaktiga övergången där i ingressen, men fötter och fothälsa är det vi ska prata om lite grann i denna artikel genom att ge några tips på vad du kan göra för att vara snäll med dina fötter.

Skydd och inlägg

Vårt första tips är framförallt till dig som redan har lite besvär med fossingarna. Har du exempelvis förhårdnader, eller liktorn som det kallas, då kan det vara bra att skaffa något skydd eller inlägg att stoppa i skorna. Dessa förhårdnader som uppkommer på de områden av skorna där de skaver mot fötterna. När dessa förhårdnader har uppstått så blir det smärtsamt av friktionen. Hur man motverkar dessa förhårdnader återkommer vi till längre ner i texten. Men har man redan besvären så finns det inlägg och andra hjälpmedel som förhindrar ytterligare belastning och besvär tills man fått bukt med problemen.

Välj rätt storlek!

Att känna till den rätta storleken på sina fötter är viktigt när man vill köpa skor som passar bra på fötterna och för att motverka att man får besvär med endera för stora eller för små skor. Detta är extra viktigt att veta när man beställer skor som man inte kan testa i butik och känna efter vad som känns bra. Det du gör är att mäta fotens längd, bredd och höjd till att börja med och därefter exempelvis om du har en extra lång tå eller något som på annat sätt går utanför ”standard”. Man brukar också säga att på vanliga skor ska det finnas cirka en centimeters tomrum från tårna längst fram. På spetsigare skor så kan det behövas lite mer plats än så.

Fila och smörj

För att hålla dina fötter fräscha och hälsosamma så ska du se till att återfukta fötterna på regelbunden basis. Detta kan du göra exempelvis med en bra fotkräm. Det du också bör göra är att använda en fotfil när du duschat eller badat för att få bort eventuella förhårdnader på fötterna. Efter du gjort detta så smörjer du in fötterna med fotkräm, välj gärna en variant med peeling.