Bra sajter för blivande föräldrar

När man ska bli förälder för första gången så är det mycket som är nytt och det är inte konstigt om man blir nervös ibland och känner sig osäker. Då kan det vara bra att ha någonstans där man kan läsa på om saker som man undrar över. Man ska givetvis alltid dubbelkolla med sin barnmorska först om man är riktigt orolig över något.

  • En bra och pålitlig sajt är Vårdguiden 1177 som är ett samarbete mellan alla svenska landsting och regioner. De skriver om allt ifrån att bli gravid till själva graviditeten och vad som händer efter att barnet har fötts. Du kan också läsa om barnets utveckling från födseln fram tills han eller hon har fyllt arton år.
  • Då man är vill veta mer om vad man kan få för ersättning under graviditeten och tiden efter är det Försäkringskassans sajt man ska besöka. De informerar bland annat om ersättning vid ledighet under och efter graviditeten, om när man adopterar ett barn, om barnbidrag och om när barnet är sjukt.
  • Om man letar efter mammakläder, skötväskor, produkter som ökar chansen att bli gravid, nappflaskor och graviditetstest med mera så kan man hitta det på Graviditetskollens sajt. De har även en blogg där de berättar mer om olika produkter och lite om hur mat och kosttillskott påverkar chansen att bli gravid och själva graviditeten. Du hittar den i toppnavigeringen på deras sajt taggad ”Graviditetsbloggen”.
  • Mer om vad som gäller just kring kosten när man är gravid eller ammar kan hitta under Matvanor, hälsa & miljö på Livsmedelverkets sajt. Här kan du få klara direktiv vad som är bra att äta under graviditeten samt vad man bör undvika.
  • Den som också vill höra om hur det är för andra föräldrar kan på läsa bloggar på sajten Familjeliv. Där finns det även olika artiklar om till exempel att ta hand om sig själv och sin relation, bebisnamn och mycket mer. Du kan också diskutera olika frågor med andra i deras forum eller bara läsa vad de andra har skrivit om du inte vill skriva själv.

baby-s-hand

  • Ur en rent psykologisk vinkel, så händer det en hel del i en nybliven förälders psyke. Relationerna förändras till sina egna föräldrar, till partnern, till vänner och syskon. På sajten Psykologi guiden, kan du läsa om de psykologiska aspekterna med att bli förälder och kanske till och med få lite matnyttiga råd.
  • För en del är alternativet att adoptera ett barn. Innan processen startas kan det vara bra att veta lite om adoption, som vilka regler det finns, hur det går till, vem som får adoptera och vilka länder som finns. Vårdguiden 1177 har en del information kring ämnet som är läsvärt. De har också länkar till godkända adoptionsorganisationer i Sverige som exempelvis Adoptionscentrums sajt.
  • När väl barnet har kommit, brukar man som förälder fundera över huruvida man ska döpa barnet eller inte. Svenska kyrkans sajt kan ge dig lite mera information kring dopet och guida dig vidare.

Några andra sajter som kan vara bra att googla efter kan vara graviditetsträning både under och efter graviditet. Det handlar mycket om att stärka kroppen så att den orkar med en graviditet och samtidigt hjälpa den att lättare återhämta sig efter barnets födsel. En graviditet är en stor förändring för din kropp men kom ihåg att alltid lyssna på den, olika människor behöver olika former av träning. Belasta inte kroppen för mycket men stärk gärna upp dina muskler så de klarar att bära den extra tyngd som en graviditet innebär.

Yoga har blivit mer populärt även här och det finns olika former av gravidyoga som både hjälper dig att lyssna på din kropp och förbereda den inför förlossningen då många av yoga positionerna kan användas till förlossningsställningar och blir lättare att använda om man redan innan övat in dem.

Hoppas du hittar lite matnyttig information som kan hjälpa dig i sökandet online.