Varför vanlig motion är viktigt

Vi alla behöver röra på oss, mer eller mindre. Idag är det vanligare att ha ett stillasittande jobb och tränar man då inte på fritiden så är det extra viktigt att man lyckas få in lite motion i vardagen. Det kan göras på olika sätt, till exempel att ta en promenad när man ska besöka en vän som ändå bor i närheten. Bor man inte allt för långt ifrån sin arbetsplats så kan man ta cykeln dit, det är även ett perfekt sätt att få vakna till ordentligt på morgonen. Även om man kanske inte tar sig ett rejält träningspass varje gång så är motion nyttigt, vi tänkte berätta lite mer om varför.

Motion kan hjälpa dig att hålla dig frisk

Vi behöver aktivera oss för att kunna må bra och vara friska, våra muskler behöver ansträngning för att hålla sig starka. Hjärtat är kanske inte den första muskeln man tänker på när man hör ordet träning, trots att det är en av våra absolut viktigaste muskler. Att motionera aktiverar hjärtat, och det lönar sig. Motion kan minska risken för både hjärt- och kärlsjukdomar och högt blodtryck! Att röra sig lite mer kan även vara till fördel för dig som har värk eller smärtor i muskler, ökad blodcirkulation mjukar upp muskler och kan lindra smärtorna.

Fördelar för mental hälsa

Att ta sig en löprunda eller en promenad på kvällen har sina fördelar. Förutom att du bättrar på konditionen så har fysisk aktivitet även positiv inverkan på din mentala hälsa. När man tränar så kommer hjärnan att belöna en genom att släppa ut olika hormoner som får oss att känna oss avslappnade och glada. Just därför passar det så bra att ta sig en joggingrunda på kvällen, då man är lagomt uttröttad och avslappnad när det väl är dags för att sova. Sömn är som de flesta vet även en viktig del av våran hälsa. Så för dig som har svårigheter att somna på kvällarna så kan detta vara till hjälp!