Len och hårfri

Generande eller irriterande hårväxt där du inte behöver eller önskar det gör livet lite besvärligare. Du kanske drar dig för att bära kortärmat på grund av håret på armarna eller kan inte sluta stirra på de svarta stråna på överläppen. Det finns flera metoder för att bli av med hårstråna, alla med sina för- och nackdelar.

Rakning

Det går snabbt och är billigt men du behöver göra om det efter bara några dagar. Rakning kan också leda till inväxta hårstrån, rodnad och ömhet. Du får också en hård stubb som växer ut då hårstrået bara är kapat.

Vaxning

Vill du vara len lite längre kan du använda vaxning istället. Den varma krämen fastnar i hårstråna och när du river av vaxet följer håret och rötterna med. Det tar längre tid får håret att växa ut och det växer ut lenare eftersom det är ett helt nytt hårstrå. Vaxning gör ont och området är lite rött och känsligt under de första 24 timmarna. Du behöver dock göra om vaxningen ungefär en gång i månaden, kanske oftare beroende på hur snabbt ditt hår växer.

Laserbehandling

Vill du aldrig se hårstråna igen kan du besöka en klinik och få en permanent hårreducering. Behandlingen dödar hårsäckarna så det inte påbörjas några nya växtcykler. Eftersom håret växer i cykler innebär det flera behandlingar innan allt hår är avlägsnat. Det kostar mest av alla alternativ på den här listan men ger det mest långvariga resultatet. Om du lägger ihop summan du betalar för vaxning eller rakhyvlar över hela din livstid kommer du nog att betala mer för det än laserbehandlingarna.

Epilator

En slags rakapparat som inte skär av hårstråna utan rycker dem. För dem som inte tål vax och vill ha bättre resultat än rakning. Det här nog det smärtsammaste alternativet och vi rekommenderar att du kyler området med vatten först för att bli mindre känslig. Allteftersom du använder epilatorn kommer smärtan att avta och den ger lika bra resultat som vaxningen.